08-06-2019

Zaterdagochtend 07.15u, ik heb over een half uur afgesproken met Bart op een carpoolplaats naast de A2. Het was mijn bedoeling er naar toe te fietsen, maar als ik naar buiten kijk zie ik vooral regen en wind, veel wind, dat beloofd wat! Ik trek maar wat extra kleren aan over de trisuit die ik van Harrie te leen heb (dank!) en besluit snel de fiets maar in de auto te gooien en naar de carpool te rijden. Daar aangekomen staat Bart al te wachten. We maken snel kennis (ik ben pas kort lid, dus naast mijn eerste divisie wedstrijd, moet ik ook mijn teamgenoten nog leren kennen!) zetten de fiets achterop en droppen de spullen achterin. Onderweg klaart het weer iets op (lees: minder regen, nog steeds veel wind).

Eenmaal in Weert wachten we op de rest van het team, Jorrit en Thijs. De wind maakt het erg fris en ik trek nog maar een paar lagen extra aan. Na het inschrijven en de nodige behoeftes 💩, fietsen we naar T2, we zoeken ons plekkie op en kijken naar waar we de wisselzone binnenkomen. De 4e divisie zoeft ondertussen voorbij (wind mee op dat stuk, hard!) en helaas zien we ook iemand voorbij fietsen die een goede smak heeft gemaakt, oppassen dus. Na nog 1x alles checken lopen we terug naar de fietsen en gaan door naar T1. Dat is nog best een eindje fietsen en alle extra lagen die ik ondertussen aan heb zorgen eindelijk voor wat warmte in mijn lichaam. Nadeel: als je je trisuit al volledig aandoet met al die lagen erover, is een sanitaire stop best lastig! Ik ben dan ook erg blij dat, wanneer we onze spullen gedropt hebben, ik alles uit kan trekken en snel een toilet kan opzoeken. De start is ondertussen bijna, we kijken nog 1 keer over het meertje, 375m heen en 375m terug. De heenweg de wind vol op de neus… We gaan op de startlijn staan en ik probeer ondertussen vooral in beweging te blijven. Ik heb geen wetsuit dus de wind voelt koud! Bart had nog een extra wetsuit meegenomen, maar het lichaamsverschil van 30cm blijkt teveel te zijn 😉 Een foto moet ik jullie helaas schuldig blijven.

Start! En zonder het water van tevoren gevoeld te hebben sprint ik samen met alle anderen het water in. De adrenaline doet me vergeten dat ik het 2 sec geleden nog koud had. Mijn eerste slagen raken vooral achterhoofden en enkels en ik probeer wat rust in mijn slag te krijgen. De harde wind en de golven die daardoor veroorzaakt worden helpen daar niet aan mee! Diezelfde golven maken het ook lastig om de weg naar de boei te vinden en ik dus na wat extra meters als 3e van het team uit het water kom! Ik drop mijn zwemspullen in het kratje, schiet mijn fietsschoenen aan en vervolg mijn weg. Ik zie dat Thijs vlak achter me het water is uitgekomen. Op de fiets zie ik in de verte een groepje fietsen en besluit een poging te doen erbij te komen (stayeren is toegestaan), wat helaas mislukt. Even rustig aan en al snel hoor ik in de verte ‘VINCE GAAAANNNN!’. Ik begrijp de boodschap snel, zet aan, en zie Thijs niet veel later voorbij schieten! Gelukkig houd ik het wiel deze keer wel en sluit aan in een groepje! Net op tijd, want na een lastige bocht draaien we om en krijgen we windkracht 5 tegen! Met veel stoempen red ik het tot de brug waar we weer omdraaien en nu wind mee krijgen, lekker! Ik kijk op mijn horloge en zie dat de snelheid op dat moment ruim boven de 50km/u ligt! De 2e ronde gaat beter, ik kan iets makkelijker meegaan en we leggen de 2e ronde zelfs nog sneller af! Tegelijk met Thijs kom ik in de wisselzone en op het moment dat ik mijn hardloopschoen in wil schieten, BAM, kramp in mijn rechter kuit! Het lijkt mee te vallen, maar het lopen valt zwaar en kan niet het tempo lopen wat ik zou willen. Ik zie Thijs al snel van me weglopen en onderweg zie ik Jorrit aan de andere kant van het water lopen. Ik besluit in mijn hoofd hetzelfde tempo vast te houden en de race in ieder geval uit te lopen. In de 2e loopronde plaats ik 1 kleine versnelling om in ieder geval de loper die zich in mijn rug heeft verscholen te lossen, dat lukt, lekker! Eenmaal over de finish zie ik mijn teamgenoten staan met wat drinken en fruit. Enigszins teleurgesteld in mezelf om als 4e teamlid te zijn gefinisht, voeg ik me bij hun en praten we na over snelheden en gemiddeldes.

Na wat omwegen vinden we het ophaalpunt van onze bagage. Helaas zijn de zwemspullen van Bart in mijn zak terecht gekomen en is de zak van Bart nooit gearriveerd, waardoor ik nu mijn zwemspullen mis. Hopelijk gaat de organisatie hier nog iets aan doen. Een niet helemaal vlekkeloos debuut dus, maar voor mij toch zeker voor herhaling vatbaar! Wat is dat wedstrijd element een gaaf iets van onze sport! Er is nog genoeg om te verbeteren zodat ik mijn teamgenoten bij kan houden, voor mij een hele goede motivatie 😉

Te beginnen met volgende week in Rosmalen.

Tot dan! Vince van Haaren